Drutens kindpakket scoort!

Muziekles met ondersteuning door Stichting Leergeld.

Muziekles met ondersteuning door Stichting Leergeld. © Stichting Leergeld

Drutens kindpakket scoort

DRUTEN – Voor nogal wat kinderen zijn een fiets of zwemles geen vanzelfsprekendheid omdat hun ouders iedere eurocent moeten omdraaien. De gemeente Druten heeft er het kindpakket voor in het leven geroepen. Het is in zijn eerste half jaar een succes gebleken.

Veel meer kinderen in armoede dan voorheen werden bereikt. Dat komt doordat de uitvoering van het kindpakket in handen is gegeven van Stichting Leergeld 2Stromenland. Die heeft tot 1 januari 242 toekenningen aan kinderen in armoedesituaties gedaan. Daar profiteerden 114 ‘unieke kinderen’ van. Veel van die kinderen maakten dus gebruik van twee of meer regelingen.

Het mooie van de stichting is, dat ze de privacy van ouders waarborgt. Als ze een aanvraag doen, wordt die in de veilige beslotenheid van hun huis besproken. Kinderen willen meedoen samen met hun leef­tijds­ge­no­ten. Stel dat het jouw kind is dat niet mee kan op een schoolreis. Dan wordt het misschien uitgesloten.

Lida Spuijbroek, directeur Willem van Oranje College Wijk en Aalburg.

Balletles met een bijdrage van Stichting Leergeld.

Balletles met een bijdrage van Stichting Leergeld. © Stichting Leergeld/Merllin Daleman

Het project is gestart op 1 augustus 2017 en loopt op proef tot eind juli 2018. Die gemeente is met een tussenrapport gekomen.

In de gemeenten Wijchen en West Maas en Waal speelt Leergeld een bescheiden rol. Daar bedient de stichting alleen gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen dat ligt tussen 110 en 120 procent van de bijstandsnorm.

Ik kwam zonder werk te zitten. Dan heb je het financieel wat lastiger. Ik vond het heel erg moeilijk om hulp te vragen. Je wilt zo veel mogelijk zelfstandig voor je kinderen zorgen. Maar voor mijn dochter betekent het dat ze niet buitengesloten wordt en zorgeloos van haar school kan genieten.

Nicole van Hooft, moeder, Wijk en Aalburg

In Beuningen is dit jaar, net als in Druten, het kindpakket ingevoerd. Om in aanmerking te komen voor dit pakket, moet het inkomen van een gezin lager zijn dan 120 procent van de bijstandsnorm. Als dat het geval is, kunnen de kinderen gratis hun zwemdiploma A halen, mee op schoolreisje en lid worden van een sportclub. In Beuningen zouden ruim 500 jongens en meiden voor het pakket in aanmerking komen.

In de papieren en digitale krant van dinsdag staat een groot verhaal over het Drutense kindpakket.

Fietsen voor kinderen uit arme gezinnen via Stichting Leergeld.

Fietsen voor kinderen uit arme gezinnen via Stichting Leergeld. © Stichting Leergeld