Vriendenloterij Bingo

Zo'n 2 kinderen per klas groeien op in armoede
Zo’n 2 kinderen per klas groeien op in armoede

Gesponsord door:

VriendenLoterij

272.000 kinderen tussen de 0 en 18 jaar in Nederland groeien op in armoede. Dat zijn zo’n 2 kinderen per klas. Een kwetsbare groep die als gevolg van de coronacrisis alleen maar groeit.

Doordat er thuis weinig geld is, kunnen deze kinderen vaak niet mee op schoolreisje, hun verjaardag vieren, lid worden van een sportclub en krijgen ze niets in hun schoen met sinterklaas. Zaken die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend én belangrijk zijn.

Want wel mee kunnen doen vergroot de leefwereld van kinderen; ze maken nieuwe vrienden, doen waardevolle vaardigheden op, hun zelfvertrouwen groeit, ze presteren beter op school, horen erbij, krijgen gelijke kansen voor de toekomst en kunnen zich sociaal, fysiek en mentaal optimaal ontwikkelen.

Als kinderen opgroeien in armoede missen ze dit allemaal. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor hun ontwikkeling, maar ook op de kansen die ze op latere leeftijd krijgen.

Niet vragen om hulp

Er zijn verschillende organisaties die hulp bieden, alleen blijkt uit het onderzoek ‘Altijd op een richeltje lopen‘ dat veel ouders niet bekend zijn met de mogelijkheden die er zijn om steun te krijgen.

Werkende ouders die moeten leven met een krappe beurs realiseren zich niet dat zij in aanmerking komen omdat ze toch nog enigszins inkomen ontvangen. Daarnaast is schaamte een belangrijke reden dat ouders niet snel ergens aankloppen met hun geldproblemen; de drempel is té hoog.

Ook weten leerkrachten vaak niet dat ze als intermediair kunnen optreden en hulp kunnen vragen voor hun leerlingen. Om ervoor te zorgen dat kinderen niet de dupe worden, is het belangrijk om gezinnen in geldzorgen een helpende hand te bieden.

Zorgen over geld

Yasmin, moeder van drie kinderen (12, 9 en 7 jaar), kwam in een financieel onzekere situatie terecht toen zij en haar man uit elkaar gingen en hij haar achterliet met schulden. Yasmin: “Ik heb dagen niet geslapen. Het voelde alsof ik op alle vlakken tekortschoot. Net als elke ouder wil ik mijn kinderen alles kunnen geven en wil ik niet dat ze zich zorgen maken over geld. Het is vreselijk om alles in je eentje te moeten oplossen.”

“Net als elke ouder wil ik mijn kinderen alles kunnen geven”

Yasmin – moeder van drie kinderen

Nadat de coronacrisis ook nog het schoonmaakwerk van Yasmin lamlegde, realiseerde ze zich dat zij en haar kinderen echt hulp nodig hadden. Via via kwam ze bij Nationaal Fonds Kinderhulp terecht. “Voor het eerst werd er aan mij gevraagd: wat heb je nodig? Laptops voor mijn kinderen om school te kunnen volgen, kleding en een fatsoenlijk bed voor mijn jongste dochter, heb ik geroepen. Tot mijn verbazing kreeg ik het allemaal.”

Samen voor alle kinderen

Deze hulp is juist nu heel belangrijk. Daarom hebben de vier goede doelen Leergeld Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Jarige Job de handen ineengeslagen onder de naam Samen voor alle kinderen (Sam&). Hun doel? Meer kinderen met meer voorzieningen helpen.

Een aanvraag doen is heel eenvoudig: op samenvoorallekinderen.nl kun je voor meerdere kinderen meerdere voorzieningen in een keer aanvragen. Niet alleen als ouder, maar ook als leerkracht, jeugdhulpverlener of maatschappelijk werker.

De VriendenLoterij steunt dit initiatief, want er is nog zóveel te winnen. Naast al die fantastische prijzen voor de deelnemers van de VriendenLoterij Bingo, gaat minimaal 40 procent van elk verkocht lot naar alle kinderen die opgroeien in armoede in Nederland. Zo strijdt de VriendenLoterij voor een eerlijke kans voor álle kinderen in Nederland.

Meer nieuws